• Imprimeix

S’aixeca la intervenció de les finances de la Generalitat de Catalunya

Pere Aragonés: “Tornarem a la normalitat, al bon funcionament dels serveis públics i a reduir les càrregues burocràtiques derivades del 155”. El departament d’Economia rebrà novament les bestretes del model de finançament i es deixaran d’enviar declaracions responsables per cada pagament efectuat. La Intervenció General ha remès a tots els departaments un comunicat on els notifica l’aixecament efectiu de la intervenció.

04/06/2018 10:06
Fotografia de la reunió del vicepresident amb el secretari general i la interventora

A partir d’avui tornem a posar en marxa el departament d’Economia i Hisenda després dels mesos d’intervenció per l’article 155”. Amb aquestes paraules, el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonés, ha donat per conclosa avui la intervenció financera de la Generalitat per part del ministeri d’Hisenda. “Tornarem a la normalitat, al bon funcionament dels serveis públics, a reduir les càrregues burocràtiques derivades del 155 i, per tant, a posar-nos en marxa”, ha subratllat Aragonès, en les seves primeres declaracions com a vicepresident i conseller d’Economia. 

L’aixecament automàtic de la intervenció financera és una conseqüència directa de la publicació, divendres passat, del Decret 3/2018, pel qual es nomenen el vicepresident del Govern i els consellers i conselleres dels departaments de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, la Intervenció General de la Generalitat ha remés aquest matí a tots els departaments un comunicat on els notifica l’aixecament efectiu de la intervenció. 

Aragonès ha explicat que les mesures de control que decauen avui són aquelles que el ministeri d’Hisenda va imposar el juliol i el setembre del 2017, “i que després van quedar emparades pel 155”. Inicialment, les mesures de la intervenció econòmica estaven contingudes a l’Ordre HFP/878/2017, de 15 de setembre del 2017, però el 22 de desembre del 2017, a través de l’Ordre HPF/1281/2017, aquestes mesures van quedar integrades sota el 155. 

 

Els efectes de l’aixecament 

L’aixecament de la intervenció econòmica té tres conseqüències directes: 

  • Transferència de les bestretes del sistema de finançament: el ministeri d’Hisenda deixarà de retenir els lliuraments a compte del sistema de finançament i tornarà a transferir mensualment les bestretes al departament d’Economia, de forma que el Tresor espanyol deixarà de pagar directament les obligacions econòmiques de la Generalitat. 
  • Certificats de despesa: Es deixaran d’emetre els certificats pels quals s’acredita que les despeses efectuades pel sector públic de la Generalitat no es dirigeixen al finançament d’actuacions il·legals o contràries a les decisions dels Tribunals; aquests certificats s’havien d’expedir per a tots els pagaments efectuats a través de les entitats de crèdit. 
  • Declaració responsable dels òrgans de contractació: es deixa de realitzar la declaració responsable dels òrgans de contractació, del interventors i dels responsables de les entitats del sector públic en el moment de l’adjudicació, la qual certifica que els bens o serveis no estan relacionats amb actuacions il·legals o contràries a les decisions dels Tribunals.

Pere Aragonès ha recordat que, tot i l’aixecament del 155, encara resten vigents les mesures de control imposades pel ministeri d’Hisenda el mes novembre del 2015, les quals obliguen la Intervenció General a certificar mensualment que les despeses del sector públic de la Generalitat no contravenen l’ordenament jurídic. “Esperem que, amb un nou ministre d’Hisenda a Espanya, aquesta mesura discriminatòria cap a Catalunya també passi a la història”, ha conclòs.

 

 

 

 

 

?