• Imprimeix

Aragonès defensa la participació directa dels territoris en el debat de les polítiques europees

El vicepresident participa a Stuttgart en la celebració del 30è aniversari dels Quatre Motors per a Europa. Reclama “diàleg profund” i “solucions democràtiques” per superar l’actual situació política a Catalunya.

04/07/2018 11:07
Fotografia de la intervenció del vicepresident

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha demanat que els territoris que formen part dels estats de la UE, com és el cas de Catalunya, “tinguin una participació directa quan es debatin polítiques europees, ja que aquestes ens afecten molt”. Aragonès ha fet aquestes declaracions a Stuttgart (Alemanya) durant l’acte de celebració del 30è aniversari dels Quatre Motors per a Europa. El vicepresident del Govern ha participat en un panell de discussió amb representants de Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps, territoris que integren els Quatre Motors d’Europa juntament amb Catalunya. 

Durant la seva intervenció, Pere Aragonès ha explicat que més del 60% de la normativa d’aplicació a Catalunya està condicionada per directives i tractats comunitaris i que, per això, “a més d’unitats per gestionar hem de tenir unitats de participació directa”. “El principi de subsidiarietat ha de funcionar en les dues direccions”, ha defensat. 

El vicepresident del Govern català ha apel·lat als principis del “diàleg” i del respecte a la “voluntat democràtica” de les societats, “tant en la configuració d’Europa com en la de les unitats que la composen”. I, en aquest punt, s’ha referit a la situació política de Catalunya, “una situació que té conseqüències, algunes en forma de decisions judicials, que a Catalunya generen un gran rebuig”. 

“Sovint els estats nació són conservadors i no volen parlar de determinades coses, però tot s’ha de poder parlar si es respecten els drets humans i la dignitat de les persones i dels pobles”, ha remarcat Aragonés. El vicepresident ha apostat per superar la situació actual amb “un diàleg prodund” i “solucions democràtiques”, subratllant que Europa “ja està essent un marc per trobar aquestes solucions, i ho serà més en el futur”.