• Imprimeix

Aragonès: “És evident que el nostre projecte polític està lluny del de l’Estat, però hi ha la voluntat de parlar i això és positiu”

El vicepresident s’ha reunit avui amb la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, i la ministra d’Hisenda, Maria esús Montero. Aragonès i Calvo han acordat que la primera Comissió Bilateral Estat Generalitat es celebri al llarg del mes de juliol o els primers dies d’agost. El pagament dels deutes de l’Estat a la Generalitat i la flexibilització de l’objectiu de dèficit han estat els principals temes tractats amb Montero. Segons Aragonès, la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein demostra que la rebel·lió “no té sentit” i que acusar d’aquest delicte a l’anterior Govern “és un despropòsit” que “permet mantenir en presó preventiva a Oriol Junqueras

12/07/2018 18:07
Fotografia del vicepresident durant la seva atenció als mitjans de comunicació

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, s’ha mostrat avui escèptic i alhora “amb un punt d’optimisme” després de les reunions que han mantingut aquest matí a Madrid amb les seves dues homòlogues al Govern de l’Estat: la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero. “Evidentment, amb l’Estat partim de projectes polítics allunyats, ja que el Govern de Catalunya té com a element fundacional el principi del dret a l’autodeterminació, i això no és compartit amb el Govern espanyol”, ha reconegut el vicepresident. Tot i així, també ha afirmat que el Govern espanyol s’ha mostrat partidari que els conflictes polítics es resolguin políticament “i no fora dels àmbits que li són propis”. “Hi ha la voluntat de parlar i això fins ara no ho havíem tingut; per tant, és positiu”, ha afegit. 

Entre els temes específics abordats amb la vicepresidenta Calvo, Aragonès ha esmentat la propera reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, que no es convoca des de fa set anys i que es celebrarà durant aquest mes de juliol “o, a molt estirar, els primers dies d’agost”, un cop el govern espanyol nomeni els seus representants a la Comissió. 

 

Revisar el dèficit, imprescindible per tenir uns “bons pressupostos” 

La reunió amb la ministra Montero s’ha centrat essencialment en qüestions de caràcter econòmic i financer. El vicepresident ha plantejat la necessitat que el ministeri d’Hisenda flexibilitzi els objectius de dèficit de les comunitats autònomes, “ja que això és imprescindible perquè tinguem uns bons pressupostos, en la línia dels que vam aprovar el 2017”. 

Un altre dels temes abordats amb Montero ha estat el pagament de deutes pendents de l’Estat amb la Generalitat, “especialment aquells relacionats amb la seguretat ciutadana”, àmbit on ha xifrat el deute en més de 700 milions d’euros. També ha citat els pagaments pendents en matèria d’infraestructures —per l’incompliment sistemàtic de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut d’Autonomia— i l’infrafinaçament vinculat al compliment de la llei de dependència. Segons ha explicat Aragonès, tots aquests aspectes es debatran pròximament en el si de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals, “i s’han de tractar al més aviat possible perquè comporten un compromís pressupostari per part de l’Estat. Ara que estan preparant els pressupostos del 2019, és important que es tinguin presents”. 

Finalment, el vicepresident i la ministra Montero també han coincidit en la necessitat de “normalitzar” temes de “gestió ordinària” —com ara qüestions relacionades amb el deute o els préstecs amb entitats financeres— que, “malgrat avançar tècnicament, quan arribaven a la taula del ministeri d’Hisenda quedaven aturats”. “La ministra s’ha mostrat receptiva i creiem que, gràcies a reunions com aquesta i a la interlocució permanent entre el departament i el ministeri, aquestes qüestions es podran solucionar en qüestió de dies o setmanes”, ha afirmat.

 

Sobre la decisió del tribunal alemany: “Llarena no passa la prova del cotó” 

Preguntat sobre la decisió del Tribunal Superior Regional de Schleswig-Holstein de no extraditar el president Puigdemont per un presumpte delicte de rebel·lió, Aragonès ha assegurat que aquest fet “demostra que la rebel·lió no té sentit”,  i que acusar d’aquest delicte a l’anterior Govern de la Generalitat “és un despropòsit” que “permet mantenir en presó preventiva a Oriol Junqueras, Carme Forcadell i a la resta de dirigents polítics i socials”. “Queda demostrat i clar que no hi ha delicte de rebel·lió, sinó que tot és una construcció jurídica artificial que s’ha fet en la instrucció del jutge Llarena i que no passa la prova del cotó en altres jurisdiccions europees, com en el seu moment ja no la va passar a Bèlgica”, ha reblat. 

El vicepresident també s’ha mostrat convençut de què no existeix cap delicte de malversació de fons públics perquè no hi ha pagaments amb recursos de la Generalitat que es puguin acreditar. “Si no hi ha pagaments, no hi ha menysteniment del fons públics”, ha conclòs.