• Imprimeix

El Parlament autoritza la Generalitat a formalitzar set operacions d’aval a diferents entitats del sector públic

La Diputació Permanent valida el Decret llei 3/2018, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària. El vicepresident destaca que la convalidació d’aquest Decret llei en condicions excepcionals “és una conseqüència de l’aplicació de l’article 155”.

01/08/2018 12:08
Fotografia del vicepresident al Parlament

La Diputació Permanent del Parlament de Catalunya ha aprovat autoritzar el Govern de la Generalitat a formalitzar set operacions d’aval a diferents entitats del sector públic mentre duri la pròrroga dels comptes de l’any 2017. El passat 26 de juny, el Govern va aprovar el Decret llei 3/2018, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària i avui ha estat validat pel Parlament, per 11 vots a favor, 1 en contra i 8 abstencions.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha destacat que la convalidació d’aquest Decret llei “és una conseqüència de l’aplicació de l’article 155”. Segons ha explicat, aquestes operacions d’aval s’haguessin hagut d’incorporar al Decret llei 1/2018, de 9 de març, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, que autoritzava les operacions d’endeutament a realitzar durant el període de pròrroga. “El Consell de Ministres va decidir no incloure’l, en aplicació de l’article 155 i ara ho hem de fer en condicions excepcionals, per garantir que les entitats del sector públic i aquestes operacions d’aval no es posin en perill”, ha conclòs.

Entre els avals aprovats avui es troba l’autorització a l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) a prestar l’aval a favor de les entitats financeres que hagin concedit préstecs a estudiants universitaris per finançar la matricula universitària. Vist el calendari de matriculació de les universitats catalanes, es fa necessari aprovar amb urgència l’aval a prestar per part de l’AGAUR.

L’acord també permet a l’executiu català avalar les bestretes reemborsables concedides per l’Administració de l’Estat al Parc Científic de Barcelona i al Consorci Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, en virtut de les convocatòries dirigides a parcs científics i tecnològics fetes des de l’any 2000.

Segons el Decret llei validat avui per la Cambra catalana, el Govern podrà avalar les operacions financeres que subscriguin les seccions de crèdit de les cooperatives inscrites al Registre General de Cooperatives, per retornar als titulars els fons dipositats a les seccions de crèdit, quan els socis hagin acordat prèviament la baixa de la secció.

 

El text també preveu que la Generalitat podrà avalar les entitats del sector públic afectades per la normativa de l’IVA i podrà concedir un aval a Circuits de Catalunya, SL per garantir l’organització del gran premi de Fórmula 1 l’any 2019.

Finalment, el mateix Decret autoritza el Govern català a concedir avals a les entitats de dret públic i societats mercantils totalment participades per la Generalitat, quan aquest sigui necessari per aconseguir millors condicions financeres.