• Imprimeix

Aragonès: “Catalunya i Escòcia comparteixen el mateix destí: democràcia i Europa”

El vicepresident agraeix a Sturgeon “la solidaritat que aquest país ha mostrat amb la causa de la independència de Catalunya i amb els presos polítics i els exiliats”. Respon a l’ANC que “volem construir el camí i no tant posar dates. El camí són els grans consensos i les majories inapel·lables”.

08/10/2018 10:10
reunió vicepresident Aragonès i Nicola Sturgeon

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, s’ha reunit aquest diumenge amb la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, en el marc del seu viatge a Glasgow per mantenir diverses reunions de treball amb agents polítics i socials. Durant la trobada, el vicepresident ha abordat amb la líder escocesa l’actual situació política a Catalunya. En aquest context li ha regalat el llibre “Born in Catalonia” i un llaç groc com a mostra de suport als presos polítics i els exiliats.

Aragonés ha expressat a Sturgeon el seu agraïment per la solidaritat que el poble i les institucions d’aquest país han mostrat amb la causa de la independència de Catalunya i amb els presos polítics i els exiliats.

Durant la reunió, també han parlat del segon referèndum d’independència que el govern escocès està planejant per als propers anys i relacionat amb la situació del Brèxit. En aquest sentit, Aragonès ha explicat que “Catalunya es mereix un referèndum d’independència reconegut internacionalment i, per tant, els dos països han de treballar conjuntament”. En declaracions als mitjans, ha dit que tots dos “comparteixen el mateix destí: democràcia i Europa”.

 

L’ICF i l’Scottish National Investment Bank, reptes comuns

El vicepresident s’ha interessat també pel projecte de l’Scottish National Investment Bank i li ha ofert a la ministra escocesa la possibilitat de col·laborar amb l’ICF, que també està immergit en un procés de transformació com a banc públic d’inversions de Catalunya. En aquest sentit, ha destacat aquest repte com a comú de Catalunya i Escòcia per millorar el dia a dia de la ciutadania. “Els dos governs treballem conjuntament per intercanviar experiències i planificar el futur en relació al banc públic de Catalunya que volem impulsar i que haurà de ser un bon germà del banc públic d’Escòcia”, ha destacat.

Prèviament, Aragonès s’ha vist amb l’alcaldessa de Glasgow, Eva Bolander, i ambdós s’han emplaçat a treballar i compartir experiències en polítiques socials progressistes en àmbits com l’educació, l’habitatge o el turisme. Inicialment, el vicepresident s’ha reunit amb el think tank Common Weal. La trobada ha servit per comparar els processos democràtics d’independència que viuen els dos països i abordar la situació política catalana.

Preguntat per l’últimatum plantejat per l’ANC aquest cap de setmana perquè el govern presenti abans del 21 de desembre un pla per fer efectiva la independència, el Vicepresident ha afirmat que “la independència és inajornable però per aconseguir-la necessitem acumular tota la força: grans consensos i majories inapel·lables. Quan ens hem posat terminis ens hem lligat de mans. Nosaltres volem construir el camí i no tant posar dates. El camí són els grans consensos i les majories inapel·lables”.

Avui dilluns, Aragonès té previst trobar-se amb la secretària de Cultura, Turisme i Afers Exteriors, Fiona Hyslop. La intervenció a la conferència anual del Partit Nacional d’Escòcia (SNP), posarà punt i final al viatge del vicepresident a Glasgow.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, reunits a Glasgow