• Imprimeix

L'Oficina de Drets Civils i Polítics i una vintena de col·lectius presenten el Manifest contra les vulneracions de drets de l'1 d'octubre del 2017

Torna
Dijous, 20 de desembre de 2018
Fotografia de grup

Fotografia de grup

L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCP) i una vintena de col·lectius, entitats, associacions i persones han elaborat el Manifest del 20 de desembre, contra les vulneracions de drets del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017, que s’ha presentat avui a la sala de cotxeres del Palau Robert.
 
El director de l’ODCP, Adam Majó, ha destacat que “l’objectiu d’aquesta jornada ha estat, en primer lloc, ajudar a millorar la col·laboració i el coneixement mutu d’aquestes entitats i col·lectius que treballen per donar resposta a la repressió i, en segon lloc, visualitzar que tot i havent-hi moltes situacions personals, tots els afectats formen part d’una mateixa causa”.   
 
L’Oficina ha reunit les entitats i col·lectius afectats per la repressió soferta entorn l’1 d’octubre del 2017, amb la intenció de crear un espai de trobada per unir esforços i restablir els drets vulnerats. La declaració  consensuada pretén donar una visió de causa comuna en resposta a la repressió lligada als fets del dia del referèndum.
 
En set punts, el Manifest exposa l’ofensiva antidemocràtica rebuda i remarca que la gran majoria de denúncies encara no s’han jutjat. En aquest sentit, el text encoratja a les persones denunciants de la violència policial a nom retirar les denúncies i a anar fins el final del procés judicial. El text fa una crida a tota la ciutadania a donar suport a les persones afectades i agraeix la solidaritat rebuda, especialment la de dotzenes de juristes d’arreu del territori que, de forma desinteressada s’han posat a disposició dels denunciants.
 
Finalment, el Manifest demana a totes les institucions públiques que es comprometin en la defensa dels principis reconeguts en el Pacte Internacional dels drets Civils i Polítics de les Nacions Unides, que el regne d’Espanya va subscriure el 1977. Aquest Pacte Internacional reconeix els drets a la llibertat d’expressió, d’associació, de reunió, de manifestació, a la participació política i a un judici just.    
 
Una iniciativa de l’Oficina de Drets Civils i Polítics
 
La proclamació del Manifest s’ha produït per iniciativa del l’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCP). Creada el setembre passat amb la intenció de coordinar les polítiques relacionades amb els drets civils i polítics del Govern de la Generalitat, l’ODCP estableix els plans d’actuació, conjuntament amb els departaments implicats en aquests tipus de polítiques, i amb total col·laboració amb la Sindicatura de Greuges..
 
La creació de l’Oficina s’ha cregut convenient després de la detecció de possibles casos de vulneracions de drets civils i polítics, i tenint en compte que, en ocasions, l’administració de justícia no és prou àgil. D’aquesta forma, l’ODCP pretén elevar el nivell de respecte als drets civils i polítics, tant individuals com col·lectius.